Asukasbudjetti 2021-2023
Asukasbudjettiin on varattu kolme miljoonaa euroa. Summa on jaettu kymmenen alueen kesken.
Et ole vielä äänestänyt!
Budjetoinnin säännöt
- Valitse vähintään 1 haluamaasi hanketta ja äänestä haluamallasi tavalla vaikuttaaksesi budjetin jakautumiseen.
Maksimibudjetti ylitetty
Tämä projekti ylittää maksimibudjetin, minkä takia sitä ei voida lisätä ääneen. Halutessasi voit poistaa jonkin toisen projektin äänestäsi tai äänestää nykyisten valintojen mukaisesti.
Vahvista ääni
Olet valinnut nämä hankkeet osaksi budjettia.
Jos muutit mielesi, voit muuttaa ääntäsi myöhemmin.
Taidetoimintaa erityistuen tarpeessa oleville nuorille
Asukasbudjetilla Taidekeskus Into järjestää erityisnuorille säännöllistä ja pitkäkestoista taidetyöpajatoimintaa Pompon toimitiloissa. Taidetyöpajoissa piirretään, maalataan, tehdään veistoksia, yhteisötaidetta ja performansseja nuoren oman kiinnostuksen mukaan.
Sosiaalisten suhteiden solmiminen ilman tukea saattaa olla erityisnuorille haastavaa. Nuorilla on kuitenkin erityislahjakkuuksia, joiden toteuttamismahdollisuudet ovat Turussa olemattomat. Taidekeskus Into ry järjestää kahdenlaisia työpajoja. Yksi työpaja on muuttuville ryhmille, kuten koululaisille tai erityistä tukea tarvitseville asuntoloiden asukkaille. Toinen työpaja sarja kootaan autismin ja aspergerin kirjoon kuuluvista taiteesta kiinnostuneista nuorista.
Museo tutuksi -työpajatoiminnan toteutuspaikka on Aboa Vetus & Ars Novan -factorytila. Muuttuvien ryhmien on tarkoitus tuoda erilaisille nuorisoryhmille mahdollisuus tutustua taidemuseomaailmaan ja tehdä laadukkailla taiteilijatarvikkeilla luovia tehtäviä kuukauden aikana. Työpajoja vetää kaksi ammattikuvataiteilijaa. Ryhmissä työskentelee avustajia tarpeen mukaan. Työpajojen ohjelmaan sisältyy arkeologian historian ja taiteen luentoja, kurssilaiset pääsevät osallistumaan arkeologisiin kaivauksiin sekä tutustumaan museon kokoelmiin ja näyttelyihin museopedagogin opastamana. Kussakin ryhmässä voi olla nuorten tarpeista riippuen 8-10 osallistujaa.
Toteutukseen osallistuvat Taidekeskus Into ry, sosiaalityöntekijä ja vapaa-ajan palvelut.
Suunnitelman hinta 70 000 €.
*************************************************************************************
Lisätietoa Taidekeskus Into ry:n taidetoiminnasta
Taidetoiminnan kehitystyö sai alueellisen startin Taidekeskus Into ry:n aloitettua toimintansa Turussa 2009.
Alueemme erityistä tukea tarvitsevat nuoret ovat jääneet taide- ja kulttuuritoiminnan ulottumattomiin. Strukturoidulla pedagogisesti ohjatulla taidetoiminnalla on mahdollista saavuttaa hämmästyttäviä tuloksia.
Taidetoiminnassa käsitellään visuaalisesti asioita jotka koskettavat ihmisenä olemisen perusasioita. Omaa identiteettiä, kaikkia mahdollisia elämän ilmiöitä, fantasiaa, uskontoja, seksuaalisuutta, yhteiskunnallisia asioita, kaupunki kulttuuria, asumista, eriarvoisuutta, unelmia jne. Lista on pitkä. Tätä voisi esimerkiksi nuorten ryhmien ollessa kyseessä kutsua elämän valmennus taitojen kartuttamiseksi.
Taidetoiminnassa jokainen henkilö saa visuaalisen osaamiseen tarvittavat työkalut ja valmiuden ilmaista itseään, ajatuksiaan ja tunteitaan, olla osallisena taiteilijoiden yhteisössä.
Erityistaidetoiminta merkitsee mahdollisuutta osallistumiseen ja osallisuuteen. Taidetoiminta tuo sisältöä ja uusia elämyksiä elämään. Taidetoimintaa voidaan tehdä niin yksin kuin yhdessä muiden kanssa. Vaikka taidetoimintaan osallistuva työskentelisikin yksin, omassa työtilassaan, hän kuitenkin tietää olevansa osa ryhmää, lähellä muita ihmisiä. Säännöllinen taidetoiminta lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja antaa "jäsennyyden" taiteentekijöiden yhteisöön. Yhteisössä nuori taiteentekijä voi saada vertaistukea, juttuseuraa, läsnäoloa, opettajien ja muun mahdollisen henkilökunnan tukea. Erityistaidetoiminnassa jokainen hyväksytään osaksi ryhmää, omine erityisyyksineen ja omana itsenään.
Ehkäisee yksinäisyyttä, miten
Erityistä tukea tarvitsevat ovat muita väestöryhmiä suuremmassa riskissä syrjäytyä. Yksinäisyys voi olla asia tai tunne, jota erityisryhmään kuuluva ei välttämättä osaa ilmaista ja joka voi helposti jäädä ulkopuolisilta huomaamatta. Yksinäisyyttä voidaan kuitenkin ehkäistä osallisuudella ja yhteisöllisyydellä. Taidetoiminta tuo ihmisiä yhteen, ja erityisryhmiin kuuluvat voivat osallistua erityistaidetoimintaan oman rytminsä ja olotilansa mukaan. Jo toisen työskentelyn seuraaminenkin voi olla osallistumista ja ehkäistä tunnetta yksinäisyydestä, erillisyydestä ja ryhmään kuulumattomuudesta. Vertaistuella on suuri merkitys. Integroituun taideryhmään ovat tervetulleita niin erityistä tukea tarvitsevat kuin muutkin taiteentekijät. Niinpä myös erityistaidetoiminta voi pohjimmiltaan olla avointa kaikille ja ehkäistä kaikkien mukaan haluavien yksinäisyyttä ja syrjäytymistä. Taidepiirit aloitetaan aina yhteisellä kahvihetkellä ja kuulumisten vaihdolla.
Hyvinvoinnin edistäminen
Taide ja taiteen tekeminen edistää kohderyhmämme hyvinvointia ja elämänlaatua. Taidetoiminnassa elämänhallinta paranee. Opettajaan, ohjaajaan ja ryhmään luotetaan. Taidetoiminnassa on lupa olla ja toimia toisin, kukin omalla tavallaan. Sosiaalisessa vuorovaikutuksessa tapahtuu edistystä, kun oma persoonallinen kuvakieli on opittu ja omaksuttu. Todetaan että taiteen kautta on mahdollista kommunikoida ja olla luontevassa yhteydessä ympäristönsä kanssa.
Pitkään uran tehneenä voisin tehdä päättymättömän listan hyvinvointi vaikutuksista joita taidetoiminnalla on saavutettu.
Kuvataiteilija Eija Ruoho, Taidekeskus Into ry:n puheenjohtaja
1 kommentti
Ladataan kommentteja ...
Lisää oma kommenttisi
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy palveluun kommentoidaksesi.
Ladataan kommentteja ...